Adfærd på de sociale medier - 10 gode råd

Fagforbundet for norske idrætsudøvere, NISO, har netop udsendt 10 gode råd til hvordan man som idrætsudøver bør forhold sig på de sociale medier.

Nyhed, 8/10-2012

Brugen af sociale medier er kommet for at blive – også blandt idrætsudøvere. De sociale medier er et værktøj der kan hjælpe idrætsudøvere til bl.a. at holde kontakt med sine fans, tage del i debatter og vise nye sider af sig selv. Dog skal idrætsudøvere, på baggrund af et stort fokus fra medierne, være særdeles bevidste om hvordan de anvender f.eks. Twitter. 

Der er for nyligt set flere eksempler på ytringer på Twitter, der har fået konsekvenser for den enkelte bruger. Senest har Chelsea indledt en sag mod deres venstre back, Ashley Cole, efter denne har udtalt sig i negative vendinger om det engelske fodboldforbund FA. Også herhjemme findes eksempler på, at danske sportsudøvere har ytret sig uhensigtsmæssigt på de sociale medier.

Håndbold Spiller Foreningen mener ikke, at et forbud mod at bruge sociale medier i forbindelse med sportsbegivenheder er den rigtige vej frem. Herfra opfordres i stedet alle håndboldspillere til at bruge deres sunde fornuft og til at være bevidste om den risiko, der er forbundet med brugen af Twitter, Facebook og andre sociale medier som kommunikationsplatform.

Vi anbefaler at alle håndboldspillere, som ønsker at benytte de sociale medier, følger de 10 anbefalinger som fagforbundet for norske idrætsudøvere, NISO, har opstillet:

1. Undgå at kommentere emner, der omhandler dommere samt emner, der kun vedrører klubben internt såsom holdudtagelse.

2. Undgå at kommentere ud fra første indskydelse.

3. Spørg dig selv, om du ville kommentere det samme i et direkte tv-program.

4. Husk, at medierne holder øje med dine kommentarer og har ret til at offentliggøre dine kommentarer uden dit samtykke, da opslag på blogs anses for at være offentlige.

5. Vær helt sikker på nøjagtigheden og ægtheden af det, du kommenterer.

6. Hvis du er usikker på, hvorvidt dit opslag er kontroversielt, skal du ikke slå det op!

7. Brug din sunde fornuft.

8. Læg ikke billeder ud som er beskyttet af ophavsret (billeder fra netaviser, publikationer osv.).

9. Hvis du lægger billeder ud af andre – må du sikre, at du har deres samtykke til dette.

10. Vær klar over at din optræden på sociale medier kan få konsekvenser.