Erklæring fra Danske Elitesportsudøveres Forening angående situationen på kvindelandsholdet i håndbold

Danske Elitesportsudøveres Forening (DEF) har fulgt Håndbold Spiller Foreningens bestræbelser på at varetage de kvindelige landsholdsspilleres interesse tæt. Det er med stor ærgrelse, at DEF har kunnet konstatere, at Dansk Håndbold Forbund ikke har ønsket.

Pressemeddelelse, 4/4-2011

Danske Elitesportsudøveres Forening (DEF) har fulgt Håndbold Spiller Foreningens bestræbelser på at varetage de kvindelige landsholdsspilleres interesse tæt. Det er med stor ærgrelse, at DEF har kunnet konstatere, at Dansk Håndbold Forbund ikke har ønsket at forhandle, men har udstukket et ultimatum, et løndiktat, fulgt op af en trussel om at nedlægge kvindelandsholdet. 
DHF har totalt underkendt spillerne som primær aktør i dansk tophåndbold. Uden spillere, der brænder for at udvikle sig og opnå resultater ved at træne flere gange om dagen ville dansk håndbold og DHF´s landshold ikke være, hvor de er i dag.
Det er vanskeligt at forestille sig noget mere ødelæggende for det fremtidige samarbejdsklima, end et så entydigt signal om, at man opfatter spillerne som brikker, og ikke topprofessionelle elitesportsudøvere, der ønsker at levere resultater til Danmark. DHF burde handle som en ansvarlig arbejdsgiver overfor spillere, der er villige til at sætte tempoet ned på deres civile karriere, give afsagn i forhold til deres familie og give køb på deres ferier i op til 10 år.

Kun på denne måde ville DHF leve op til den danske tradition for at sikre, at vores elitesportsudøvere er hele mennesker.
 
DHF burde respektere landholdsspillerne og anerkende, at netop spillerne er DHF´s vigtigste aktiv og kilden til DHF´s primære indtægter. En rimelig fordeling af disse indtægter vil kun være fair, og vil i øvrigt understøtte DHF´s bestræbelser på at fastholde sine landsholdsspillere i en længere periode.
Hvis DHF er så presset på økonomien ville det være klædeligt at dokumentere dette ved at lægge regnskaberne frem, herunder regnskabet fra afholdelsen af EM i Danmark, hvor kvindelandsholdsspillerne trak fulde huse i den nyopførte super arena Jyske Bank Boxen i Herning. Men det regnskab lader pudsigt nok vente på sig.
DEF er paraplyorganisation for samtlige udøverforeninger i Danmark og har en lang række individuelle elitesportsudøvere som medlem. Dermed favner DEF både de kommercielle sportsgrene og de mindre kommercielle sportsgrene. Det har aldrig været en udfordring, for alle elitesportsudøvere er kendetegnet ved sine ambitioner om at præstere sportslige resultater. Det økonomiske grundlag er afgørende for, at elitesportsudøveren kan fokusere på sporten og afgørende for, hvor længe elitesportsudøveren er aktiv. Udøvere i andre og mindre kommercielle sportsgrene ville derfor forlange en tilsvarende andel af deres forbunds indtægter, hvis situationen var ligeså positiv, som den er for DHF.
 
Mark O. Madsen, Formand for DEF, udtaler:
"For at man som elitesportsudøver kan præstere optimalt er det en nødvendighed, at forholdene på og udenfor banen er i orden. DEF bakker 100% op omkring de damelandsholdsspillere, der har takket nej til DHF’s ultimatum. 
Samtidigt mener vi, at det er yderst uheldigt, at DHF vælger at arbejde videre med et landshold uden mange af de største danske profiler i stedet for at søge en rimelig og fair løsning, så Danmark kan stille med det stærkeste hold til det kommende VM og OL."