FIFPro opfordrer EU til at forbedre sportsudøveres rettigheder

Sportsudøveres rettigheder bliver ikke overholdt i tilstrækkelig grad i kampen mod doping. Det er EU's opgave at fremme anerkendelsen af disse rettigheder, siger generalsekretær i FIFPro, Theo van Seggelen.

Nyhed, 1/7-2011

Theo van Seggelen, der er generalsekretær i den internationale spillerforening for fodboldspillere, FIFPro, refererer især til de overtrædelser af de grundlæggende borgerrettigheder, som sportsudøvere forventes at tillade i det nuværende system imod doping. Fx har man aldrig en formodning om, at en sportsudøver er uskyldig, hvis der findes et ulovligt stof i blodet. Derudover kan privatlivet blive alvorligt krænket samtidig med, at sanktionerne ikke er proportionelle.
 
Som et eksempel på de uproportionelle sanktioner refererer van Seggelen til problemet med clenbuterol, som Alberto Contador og fem mexicanske landsholdsspillere senest er blevet testet positive for. Det formodes, at stoffet kan trænge ind i kroppen ved at spise ’forurenet’ kød. I mange lande får kvæg dog dette stof, hvilket betyder, at sportsudøvere utilsigtet og uvidende kan indtage stoffet ved at spise kød. Desuden er sporene efter clenbuterol ofte exceptionelt små og derfor ikke præstationsfremmende.
 
”Og alligevel løber sportsudøveren risikoen for en karantæne, der som udgangspunkt er to år. I en gennemsnitlig sportskarriere på ti år er det i den grad uproportionelt,” siger van Seggelen. Generalsekretæren ser gerne, at der bliver indført en grænseværdi for stoffer som clenbuterol, der kan optræde i dagligdagsvarer.
 
Professionel fodbold har sjældent dopingsager, og fodboldspillere bliver næsten aldrig taget i at bruge præstationsfremmende stoffer. ”For en stor del af disse sjældne dopingtilfælde fremmer de stoffer, der bliver fundet, ikke præstationsevnen. I stedet er der snarere tale om såkaldte sociale stoffer som hash eller kokain. Disse stoffer er på dopinglisten, fordi nogle sportsorganisationer betragter dem som socialt uønskede. Det har intet at gøre med at bekæmpe doping,” siger FIFPros generalsekretær.
 
“Kort fortalt forventes fodboldspillere at opgive en stor del af deres rettigheder som borgere, selvom behovet for dette ikke er blevet påvist. At acceptere formodningen om uskyld og princippet om proportionalitet ville være et godt skridt på vejen mod at anerkende udøvernes rettigheder i sporten, specielt hvad angår dopingkontrol. Professionelle sportsudøvere har en ubetinget ret til frihed som individer. Det er EU’s opgave at fremme og overvåge denne proces,” slutter van Seggelen.