Hjælp, jeg vil spille med hjelm!

Vi kender det fra motorsport, boksning og fodbold. Spillere med hovederne pakket ind beskyttende hjelme. Nu er fænomenet også kommet til de danske håndboldspillere, som i starten af 2009 i visse tilfælde fik lov til at bære hovedbeklædning.

Pressemeddelelse, 27/3-2009

Lasse Kornum elsker ligesom sine holdkammerater sin sport. Der er ikke mange forskelle mellem ham og resten af Kolding-truppen. Det skulle da lige være, at Lasse Kornum, når bolden gives op, tager en hjelm på hovedet. Den sorte-hvide skumhjelm skal beskytte hans hoved, hvis en bold skulle ramme ham uheldigt. Og netop Lasse Kornum ved, hvad han snakker om. For et år siden endte et uheldig skud med at være næsten fatalt for den 22-årige målmand.

Lasse Kornum elsker ligesom sine holdkammerater sin sport. Der er ikke mange forskelle mellem ham og resten af Kolding-truppen. Det skulle da lige være, at Lasse Kornum, når bolden gives op, tager en hjelm på hovedet. Den sorte-hvide skumhjelm skal beskytte hans hoved, hvis en bold skulle ramme ham uheldigt. Og netop Lasse Kornum ved, hvad han snakker om. For et år siden endte et uheldig skud med at være næsten fatalt for den 22-årige målmand.

 - På min fødselsdag den 28. januar sidste år trænede jeg med vores ligahold i KIF Kolding. Efter træning fortsatte nogle af spillerne skudtræning med mig på mål, og en af boldene ramte stolpen og røg retur tilbage på siden af mit hoved. Det resulterede i, at min hjerne klaskede over imod hjernevæggen og startede en indre blødning i mit hoved. På vej hjem fra træning skulle jeg sætte en ven af. Da det var gjort, ringede jeg til min far, lige før jeg besvimede. Efter at være blevet lagt i kunstig koma, vågnede jeg fem dage efter på Odense hospital, siger Lasse Kornum. 
Fremtiden for Lasse Kornum var usikker efter uheldet. Han var stadig i livsfare, da han blev lagt i koma, men efter en dag eller to blev han stabil, og alt tydede på at han ville vågne op igen. Men ingen vidste, hvordan hans situation ville være, når han vågnede, og hvor slemme skaderne var.

Passionen voksede tilbage
Heldigvis helede Lasse Kornums krop hurtigt – samtidig med at passionen for håndbolden voksede tilbage. Allerede i sensommeren 2008 var han klar til at tørne ud for KIF igen, men på grund af skaden var han nødt til at bære hjelm. KIF søgte nogle uger før sæsonen startede om dispensation hos DHF. Klubben mente ikke, det ville blive noget problem at få godkendelsen, men det endte med at tage næsten et halvt år. Det blev til tre afslag med begrundelsen, at reglerne sagde, at man ikke måtte stå med hjelm. Det satte dog skub i tingene, da medierne fik interesse for sagen. Internettet, medierne og Facebook gav stor opmærksomhed og fik i sidste ende DHF til at reagere. Fra søgelyset ramte Lasse Kornums skumhjelm til dispensationen kom i hus gik der cirka en måned.
 - Da jeg lå i koma sagde lægerne til mine forældre, at de skulle forberede sig på at fortælle mig, at jeg aldrig ville komme til at spille håndbold igen. Heldigvis gik helingsprocessen over al forventning. Derfor har det også bare været psykisk tortur at vide, at der nu kun stod en hjelm imellem mig og min store passion. Selvom chancerne er små for, at det sker igen, så er den til stede. Derfor bliver jeg nødt til at stå med hjelm, siger Lasse Kornum.

Kun hjelm med lægeerklæring 
DHF åbnede i år døren for, at spillere fra 1. division og opefter kan søge om dispensation til at bruge hjelm eller tørklæde. Men DHF’s dispensation til at bære hjelm på håndboldbanen gælder kun, hvis man har en lægeerklæring, der anbefaler, at man bruger hjelm for at beskytte hovedet. 
 Det har i flere år været kendt, at målmænd var udsatte for at få synsforstyrrelser eller lige frem blive blinde, hvis de blev skudt i hovedet og øjnene. Derfor har flere målvogtere spillet med beskyttelsesbriller efter, at de er kommet i risikogruppen for at miste synet - altså når de allerede har fået problemer med synet. 
 Lasse Kornums holdkammerat Bo Spellerberg forstår ikke, at DHF begrænser brugen af hjelme til skadede spillere og målmænd. 
 - Jeg tror ikke, det vil være det store problem at tillade alle at spille med hjelm. Der er ikke så mange, der vil benytte sig af det. Men lige netop på målmandspladsen kunne det nok være ganske fornuftigt. Sikkerhedsudstyr, der ikke er til skade for andre spillere, bør uden problemer kunne bæres af andre. Der er jo ikke den store forskel i materiale og faremoment fra en knæbeskytter til en hjelm, siger Bo Spellerberg.

DHF holder fast på lægeerklæring 
HSF mener også, at alle spillere selv skal kunne vælge, om de vil bruge hjelm som præventiv beskyttelse mod syn- og hjerneskader. Men ifølge DHF’s souschef, Frank Smith, indebærer det at spille håndbold altid en risiko for at blive skadet. 
- Sport i almindelighed er ikke ufarligt. Håndbold i særdeleshed er ikke mere farligt end så mange andre sportsgrene. Men en målmand er naturligvis i nogle situationer mere udsat. En vis form for risiko må man altid leve med. Det er også farligt at køre på cykel. Til trods herfor anvender kun et mindre antal cyklister en cykelhjelm, skriver Frank Smith i en mail.

En emotionel rutsjebane
Tilbage til der, hvor det hele startede. Lasse begyndte at spille håndbold som puslingespiller. Håndbold er i dag hans største interesse – der er her, hvor han kommer ud med sin aggressioner og omdanner det til positiv energi, som han bruger i sin hverdag. Tiden efter uheldet har været svær for Lasse Kornum, der føler, at han har set døden i øjnene. Man behøver blot at tænke på, hvor galt det kunne være gået, hvis han var besvimet, mens han kørte i bil.
 - Det er en emotionel rutsjebanetur, jeg har været igennem. I den proces har KIF Koldings 2. divisions-træner, Allan Sørensen, været min klippe. Nu er jeg bare taknemmelig. Først og fremmest, fordi jeg er i live, men også fordi DHF valgte at give mig lov til at dyrke den sport, jeg elsker, siger Lasse Kornum, der allerede har været i kamp igen, hvilket har været en stor forløsning. 
 - Jeg har spillet to opvisningskampe mod Japan og mod Fredericia. Det var fantastisk at være i kamp igen. Folk er utrolig gode til at hilse på mig og støtte mig. Det betyder alt for mig, især fordi at jeg efter ulykken har oplevet, at jeg har min egen plads i verden, og at det rent faktisk har en betydning for folk, at jeg er her. Nu hvor jeg har fået lov at stå med hjelmen, føler jeg mig ikke længere begrænset. Mit mål, lige fra jeg slog øjnene op, efter at have været i koma, var at komme tilbage og spille håndbold. Sporten er en del af mig, og det er min terapi. Nu kan jeg endelig bruge den som en aktiv del af mit liv igen, siger Lasse Kornum.

 På spørgsmålet om, hvad han synes om, at DHF kun vil tillade brug af hjelm, hvis man har fået en skade og ikke, hvis man blot vil være på den sikre side, er der ingen tvivl hos unge målmand:
 - Jeg synes, det er tragisk. Jeg har selv haft hjernerystelser før, og jeg kender rigtig mange andre målmænd, der også har haft hjernerystelse efter at have fået en bold i hovedet. Nu er jeg så med ulykken blevet et bevis på, at det er livsfarligt at stå på mål i håndbold. Så jeg appellerer på det kraftigste til at legalisere det for alle målmænd. Så har de i det mindste valget, slutter Lasse Kornum.