Hyppig dopingkontrol i dansk elitehåndbold

I TV2 Sports debatprogram HåndboldDebatten den 15/9 2011 blev der fremsat udsagn omkring potentiel brug af doping i dansk elitehåndbold. "Krænkende overfor spillerne," siger Håndbold Spiller Foreningens direktør Michael Sahl Hansen.

Pressemeddelelse, 16/9-2011

I gårsdagens udgave af TV2 Sports debatprogram HåndboldDebatten den 15/9 2011 blev der fremsat udsagn omkring potentiel brug af doping i dansk elitehåndbold. Håndbold Spiller Foreningens direktør Michael Sahl Hansen har følgende kommentarer til dette:   

”De holdninger, der bliver fremsagt omkring doping i dansk elitehåndbold af TV2 Sports håndboldekspert Peter Bruun Jørgensen er krænkende overfor spillerne. Påstandene er helt udokumenterede og derfor også svære at forholde sig til. Jeg mener, at når man kommer med så grove udsagn om spillerne i dansk elitehåndbold, er man nødt til at have dokumentation for sin mavefornemmelse eller hvad Peter Bruun Jørgensen nu engang bygger sin teori på,” udtaler direktør i Håndbold Spiller Foreningen, Michael Sahl Hansen. 

”Jeg kan lægge mig helt op af det, Claus Møller Jakobsen fra Skjern Håndbold udtaler omkring, at etikken er høj i håndboldsporten, og at der er mange andre facetter i spillet end ren styrke. Samtidig forholder jeg mig til, at håndbold i 2010 var den tredje mest testede idrætsgren under Dansk Idræts Forbund. Alle tests var negative,” udtaler Sahl Hansen. 

”Jeg skal ikke gøre mig til dommer over, om der testes nok, men jeg er helt sikker på, at det arbejde Anti Doping Danmark udfører, er 100 % i orden. Og der er altså ikke noget, der taler for, at der skal testes hyppigere, da alle test i 2010 som sagt var negative. I min aktive karriere er jeg stødt på Anti Doping Danmark rigtigt mange gange til både træning og kamp, og der er altid fuldstændig styr på proceduren i forbindelse med dopingtestene. I sidste sæson var Anti Doping Danmark på besøg to gange i den klub, jeg spillede i på det tidspunkt,” fortsætter Sahl Hansen. 

”Jeg ved, at der i perioden 2004-2006 er blevet foretaget 16 dopingtests af spillere i Aalborg DH og 16 tests af spillere i Ajax København i perioden 2007-2009, alle disse prøver var negative. Så at Christian Dalmose (træner i Aalborg DH fra 2004-2006 og i Ajax København fra 2007-2009. red.) kun har set Anti Doping Danmark fire gange på 12 år virker lidt besynderligt,” slutter Michael Sahl Hansen. 

Også landsholdsspiller og VM-sølvvinder Bo Spellerberg undrer sig over udsagnene i debatten om potentiel doping i dansk elitehåndbold og manglende kontrol:

”Jeg er blevet testet utallige gange til træning, klub- og landskampe og synes at udsagnene om, at der findes doping i dansk elitehåndbold er helt hen i vejret, specielt fordi påstanden slet ikke er dokumenteret. Jeg er samtidigt tryg ved systemet og Anti Doping Danmarks arbejde.” 


Statistikken bag
Der er højt sat omkring 1.000 elitehåndboldspillere i dame- og herreligaen samt i 1. division (damer og herrer). I 2010 blev der foretaget 153 tests af Anti Doping Danmark, hvilket svarer til at godt hver 6 spiller blev testet i løbet af 2010.

Mest testede idrætsgrene i 2010 (kilde: Anti Doping Danmark) 

 
Idrætsgren Antal dopingprøver
Fodbold 188
Cykling 171
Håndbold 153
Ishockey 109
Styrkeløft 90
Svømning 86
Atletik 64
Roning 64
Amerikansk fodbold 64

For yderligere kommentarer kontakt direktør i Håndbold Spiller Foreningen, Michael Sahl Hansen på tlf. 40 18 75 10.