Kønsdiskriminering i IHF's forsikring af VM-spillere

Selv om IHF forsikrer mandlige VM-spillere, vil forbundet ikke give samme vilkår til kvinderne ved VM i Brasilien. Det skal der omgående laves om på, mener Håndbold Spiller Foreningens direktør, Michael Sahl Hansen.

Nyhed, 1/12-2011

Drager en herrespiller af sted til en VM-slutrunde, er han forsikret af Det Internationale Håndboldforbund, som dermed også sikrer lønkompensation til hans klub. Det har IHF ingen problemer med at sørge for. Billedet ser imidlertid en del anderledes ud, når det drejer sig om kvindelige VM-deltagere. Således afviser IHF at give samme ordning til spillerne ved dette VM i Brasilien, som skydes i gang på fredag. 

Det er helt uacceptabelt, mener Viborg HK’s direktør, Peter Cassøe: 

”Det kan ganske enkelt ikke være rimeligt, at verdenshåndboldens øverste organ udøver den her form for kønschikane. IHF-præsident Hassan Moustafa vil gerne spinde guld på damehåndbolden gennem indtægter fra værtslandene, tv- og reklamerettigheder og så videre, mens han tilsyneladende er helt ligeglad med hele det underliggende håndboldsystem, der giver ham disse muligheder. Det er en skandale, og det kan vi som en klub, der leverer rigtig mange spillere til VM, ikke sidde overhørig,” udtaler Cassøe i en pressemeddelelse.

Hos Håndbold Spiller Foreningen møder forskelsbehandlingen også massiv kritik fra direktør Michael Sahl Hansen:
 
”Det taler sit tydelige sprog om kønsdiskriminering, når det kun er herrespillere, som er forsikret, når de deltager i et VM. Det samme skal gælde for damespillerne, og jeg kan ikke finde et enkelt argument for, at damespillere ikke også skal være forsikrede af IHF. Risikoen for skader er den samme for spillerne, uanset om det er et dame eller herre VM, og IHF tjener fint med penge på, at disse spillere deltager i deres arrangement. Jeg synes, det er urimeligt overfor klubberne, som risikerer at få ukampdygtige spillere hjem. Heldigvis har vi i Danmark et forbund, der forsikrer spillerne, men sådan er det ikke alle steder, og det rammer de danske klubber, der har udenlandske spillere på kontrakt. Så jeg kan sagtens forstå Peter Cassøe i hans kritik af IHF, jeg kunne ikke være mere enig. Det er noget som forbundene skal tage op med IHF, for her har vi noget som skal laves om nu!” udtaler Sahl Hansen.

Opfordringen til de nationale forbund om at lægge pres på IHF, lyder også fra Viborg HK’s direktør. Ni af klubbens spillere er med i Brasilien til VM.