Landsholdsspilleres ret til selv at bestemme over kommerciel udnyttelse af eget billede sikret

Højesteret har i dag afsagt en dom, hvor SE og Hør blev dømt til at betale for at have misbrugt et billede af kvindelandsholdet og et af Karin Mortensen kommercielt. Sagen, som er afgørende for alle professionelle sportsudøvere i Danmark.

Pressemeddelelse, 26/5-2008

Håndbold Spiller Foreningen har ført sagen for kvindelandsholdet og Karin Mortensen siden 2002.

Det er en langstrakt sag, der nu har fået sin afslutning. Sagen tog sin begyndelse ved EM i håndbold i Danmark i 2002, hvor kvindelandsholdet vandt guld og Karin Mortensen blev kåret til den bedste målmand. Se og Hør brugte to billeder: et af holdet på præmieskammelen og et af Karin Mortensen i aktion. Billederne blev brugt som idolplakater uden at Se og Hør havde fået lov til / betalt for dette.

Se og Hør har argumenteret for, at en lille tekst på billederne fører til, at billederne er en del af det redaktionelle stof, ligesom Se og Hør har forsøgt sig med argumentet om, at spillerne havde overdraget rettighederne til EHF. Heldigvis gik Højesteret ikke med til denne argumantation.

Afgørelsen fastslår således, at pressefotos kun må bruges som pressefotos og ikke kommercielt.

Til afgørelsen siger Karin Mortensen:
- Det er fantastisk dejligt, at sagen nu endelig er slut, og det er rart, at Se og Hør ikke fik held til at misbruge kvindelandsholdet og mig. Vi skal selv kunne bestemme over, hvordan vi udnyttes kommercielt. Når der er nogen, der tjener penge på mine præstationer og billeder, er det kun rimeligt, at jeg accepterer deltagelsen og at jeg modtager et rimeligt honorar for min medvirken. Nu glæder jeg mig til at fokusere på at kvalificere kvindelandsholdet til EM 2008 i Makedonien.

Du kan læse afgørelsen i sin fulde form her.

Ønskes yderligere oplysninger om sagen eller at benytte håndboldspillere i din markedsføring, kan du kontakte Håndbold Spiller Foreningen.


Med venlig hilsen
Håndbold Spiller Foreningen


Annelise Vidø                      Karin Mortensen
Direktør                               Næstformand