Mange håndboldspillere på gigtmedicin

Forbruget er for højt.

Pressemeddelelse, 22/5-2009

En undersøgelse blandt Spillerforeningens (fodbold) medlemmer i 2006 viste, at smertestillende medicin som fx gigtpræparatet Ibuprofen er en del af dagligdagen for en lang række fodboldspillere. Spillerforeningens formand opfordrede i den forbindelse til at bruge pillerne med omtanke.

Nu har håndboldlandsholdsspilleren Lasse Boesen taget bladet fra munden og fortalt, at han i årevis har haft et meget højt forbrug af gigtmedicin og bl.a. spillede VM på gigtmedicin. Lasse har heldigvis sagt stop nu, fordi han tænker på sit helbred. Håndbold Spiller Foreningen tror, at alle landsholdsspillere hos damer og herrer på et eller andet tidspunkt har taget gigtmedicin i længere eller kortere perioder gennem de senere år. Problemet er, at nogle spillere efter en kur med gigtmedicin ikke stopper igen og derfor bliver afhængige af et ugentligt forbrug af gigtmedicin med store helbredsrisici til følge.

I håndbold Spiller Foreningen tror vi ikke Lasses situation er enestående. I især Spanien og Tyskland er belastningen meget stor, men i Danmark har vi i år fået en ny struktur med flere kampe og et meget tætpakket slutspil med kampe med fuld intensitet, så risikoen for et overforbrug er bestemt til stede også i de danske ligaer.

I den forbindelse udtaler Torben Vinther, formand i Håndbold Spiller Foreningen:
- Jeg synes, at forbruget er for højt, og jeg er ikke overrasket over at høre Lasses historie. Man skal huske på, at der kan være nogle bivirkninger forbundet med at spise smertestillende medicin, og vi vil nu også i håndbold sætte en undersøgelse af forbruget i gang og undersøge konsekvenserne af forbruget nærmere.

Opfordrer til begrænset forbrug

Karin Mortensen, bestyrelsesmedlem i Håndbold Spiller Foreningen opfordrer til en øget indsats for at reducere brugen af medicin:

- Først og fremmest vil vi aktivt råde vores medlemmer til at skære ned i forbruget af smertestillende medicin så meget som overhovedet muligt. Vi skal være med til at sikre, at smertestillende medicin kun anvendes, når det er tvingende nødvendigt. Udover at der kan være bivirkninger ved at spise smertestillende medicin, skal man jo samtidig huske på, at smerterne er kroppens signal om, at den har brug for hvile

Blandt de mest anvendte præparater findes stoffer som Ibuprofen, Felden, Ibumetin og Voltaren. Det er altså især gigtmedicin til lindring af smerter, der synes populært.

Klublægerne skal inddrages

- Brugen af smertestillende medicin i professionel idræt er naturligvis ikke ulovlig, men det har altid været et tabubelagt emne omgærdet af mystik og manglende viden. Når vores undersøgelse viser, at hele 25 % aldrig er blevet gjort opmærksom på bivirkninger ved smertestillende medicin, tyder det på, at der visse steder i systemet mangler en dialog. Kombineret med undersøgelsens konklusion om, at 36 % ikke føler sig tilfredsstillende informeret om bivirkningerne ved smertestillende medicin, føler vi os nødsaget til at fremme forståelsen for risikoen ved at bruge smertestillende medicin, udtaler Torben Vinther. 

Den fremmede forståelse skal ifølge Torben Vinther først og fremmest komme gennem en bedre kommunikation imellem spiller og klublæge:

- Vi vil opfordre spillerne til at gå i dialog med deres klublæger, som vi jo kan se, er den primære kilde til spillernes medicinforbrug. På den måde kan de få de rette informationer om bivirkninger og samtidig kritisk spørge ind til nødvendigheden af ordineringen af piller

Nøgletal fra Spillerforeningen (fodbold) undersøgelsen

  • 63 % af undersøgelsens respondenter spiller enten i SAS-ligaen eller Viasat Sport-divisionen
  • 80 % af de adspurgte anvender smertestillende medicin
  • 65 % af de adspurgte skaffer deres medicin fra klublægen
  • 81 % finder smertestillende medicin enten "meget let tilgængeligt" eller "let tilgængeligt"
  • 46 % er "positivt" eller "meget positivt" indstillet over for brugen af smertestillende medicin
  • 50 % er "negativt" eller "meget negativt" indstillet over for brugen af smertestillende medicin
  • 50 % har følt sig "lidt presset" eller "meget presset" af egne ambitioner til at tage smertestillende medicin 

Ipren er langt det mest populære mærke, idet 50 % af de adspurgte anvender dette mærke. Det virksomme stof i Ipren er Ibuprofen

Undersøgelsen er udarbejdet i samarbejde med Defgo.net.

 

For yderligere kommentarer kontakt:


Torben Vinther, formand 20 21 00 11

Annelise Vidø, direktør 51 35 19 05