Norske spillere klar til at strejke

Norske spillere truer med strejke, fordi forhandlinger om en ny overenskomst i fodbold, håndbold og ishockey ikke nåede tilfredsstillende resultater i sidste uge. Den norske spillerforening er endnu ikke kommet til enighed med landets klubber.

Pressemeddelelse, 18/5-2011

”Det næste skridt er et mæglingsmøde mellem parterne, som vil finde sted den 18. og 19. maj,” forklarer Joachim Walltin, der er direktør i den norske spillerforening. ”Hvis vi ikke finder en løsning inden midnat den 19. maj, vil der være en konflikt, og vi kan strejke med vores medlemmer. Hvis det bliver tilfældet, vil strejken begynde den 20. maj.”
 
De to vigtigste krav fra den norske spillerforening er en vedtægt og en begrænsning af klubbernes mulighed for at ophæve spillernes kontrakter og en mulighed for, at spillerne selv kan vælge deres udstyr, herunder støvler, skøjter, handsker etc.
 
”Den nuværende standardkontrakt indeholder uklare betingelser,” siger Walltin. ”For eksempel kan en klub ophæve en spillers kontrakt, hvis klubbens økonomi lider betydelig modgang. Ligeledes kan en klub ophæve spillerens kontrakt, hvis spilleren ikke opretholder det forventede præstationsniveau.”
 
Walltin kender til klubber, som har opsagt spillere pga. økonomiske problemer, men som efterfølgende har skrevet kontrakt med andre spillere. ”Ophævelse af kontrakter resulterer ikke i nedskæringer. Spillerne bliver blot erstattet.”
 
Den norske spillerforening (NISO) vil gøre det mere besværligt for klubberne at ophæve spillernes kontrakter. ”Overholdelse af kontrakter må sejre over sportslige formål.”
 
Spillere i Norge er ikke berettigede til at vælge deres udstyr selv. Kun hvis de har en lægeerklæring, kan de få lov at vælge deres udstyr selv. Ifølge en undersøgelse kræver 90 procent, at de fx må vælge deres favoritfodboldstøvler.
 
”Alle fodboldspillere har forskellige fødder, og alle målmænd har forskellige hænder. For dem er støvler og handsker det vigtigste værktøj i deres arbejde. Deres valg kan både hjælpe dem til at præstere bedre, og det kan hjælpe dem med at undgå skader. Leverandører hævder at have udstyr, som passer til alles behov, men hvis det var tilfældet, ville 90 procent ikke foretrække at kunne vælge selv,” forklarer Walltin.
 
Den norske fodboldsæson startede den 18. marts. En mulig strejke vil stå på indtil spillerne opnår et tilfredsstillende resultat.