Brug hovedet: Her er symptomerne på en hjernerystelse

For mange er hjernerystelser en svær størrelse, fordi den ikke kan diagnosticeres ud fra for eksempel en CT-scanning. Det er derfor symptomerne, der viser, om man har fået en hjernerystelse.

Nyhed, 14/10-2014

Henriette K. Henriksen har i sit arbejde som fysioterapeut hos Center for Hjerneskade, mødt mange med hjernerystelser, og hun kender derfor også til mange af de symptomer, man kan opleve ved en hjernerystelse. Grunden til at disse symptomer viser sig ved en hjernerystelse, forklarer hun på følgende måde.

- Når hjernen bliver rystet, sker der det, at der er nogle processer, som kommer til at køre på en anden måde, og det kan føre til, at man bliver oversensitiv, for eksempel hurtigere træt eller overfølsom for lys og lyd.

Videre forklarer Henriette, hvad de typiske symptomer er på en hjernerystelse, og at hvis nogle af disse viser sig, skal man stoppe aktiviteten med det samme.

- Har du for eksempel været bevidstløs, kaster op, får kraftig hovedpine, som tiltager hurtigt eller ændrer adfærd så kan det være tydelige tegn på, at du har fået en hjernerystelse. Og hvis man har haft en eller flere af disse symptomer, så skal man kontakte en læge, for så er der en reel risiko for, at det er en hjernerystelse, eller det der er værre.

Derfor påpeger Henriette også, at det er vigtigt, at alle på og omkring holdet er opmærksomme på og bevidste om symptomerne af hjernerystelse, men forstår også godt, at det kan være svært at forholde sig til i kampens hede. 

- Jo hurtigere en hjernerystelse bliver behandlet, jo bedre. Men jeg kan godt forstå, at man skal have is i maven for at hive en spiller ud, og man kommer måske til at pille ti ud for den ene der så faktisk har fået en hjernerystelse.

- Men det er bedre, at hive folk ud en gang for meget, end en gang for lidt, tilføjer hun. 

En af de ting, der gør hjernerystelser til en svær størrelse, er, at symptomerne i nogle tilfælde først viser sig senere.

- Det er svært at diagnosticere en hjernerystelse, for symptomerne kan godt komme nogle timer efter, at skaden skete. Det er både fordi symptomerne udvikler sig over tid, men også fordi adrenalinen pumper rundt i kroppen, og så kan man måske ikke rigtig mærke hjernerystelsen.

Kontakt
Kresten Blæsild, der er spillerrådgiver, kan kontaktes for yderligere information om kampagnen. Det kan gøres via mail kresten.blaesild@spillerforeningen.dk eller på telefon 22 32 18 55. 

Typiske tegn på hjernerystelse: 
-    Hovedpine
-    Kvalme
-    Opkastninger
-    Svimmelhed
-    Lysfølsomhed
-    Lydfølsomhed
-    Træthed 
-    Konfusion
-    Desorientering
-    Hukommelsestab
-    Irritabilitet
-    Ændret personlighed
-    Langsommere tænkning