Nye amerikanske retningslinjer mod hjernerystelser

Nye retningslinjer foreslår, at mistanke om hjernerystelse skal holde amerikanske atleter på sidelinjen, indtil helbredet er blevet undersøgt. Også i Danmark har vi set flere alvorlige tilfælde af hjernerystelser.

Nyhed, 5/4-2013

American Academy of Neurology (AAN) foreslår i nye retningslinjer, at atleter, der er kommet til skade under sport med mistanke om hjernerystelse, ikke skal have lov til at spille videre, med mindre det er klarlagt af en professionel, at personens tilstand egner sig til at fortsætte. Ved selv den mindste tvivl, bør personen blive siddende på sidelinjen.
 
AAN, der er en sammenslutning af 25.000 neurologer og neuroforskere, konkluderer, at chancen for at få en hjernerystelse blandt mænd er størst i amerikansk fodbold og rugby, efterfulgt af ishockey og fodbold. Hos kvinderne er chancen størst ved fodbold og basketball. Ifølge AAN kan der ikke sættes et fast tidsrum på, hvor længe en atlet skal vente, før personen kan vende tilbage på banen – hver enkelt tilfælde skal vurderes individuelt af en ekspert.  
 
Retningslinjerne gælder både i ungdomssport og for professionelle udøvere, men det vurderes, at man skal være ekstra opmærksomme på unge atleter, da undersøgelser har vist, at de er længere tid om at komme sig igen. Ligeledes bør vurderingen af en atlet tage hensyn til tidligere hovedskader. 
 
En stramning af retningslinjerne
De nye retningslinjer er en stramning af de allerede eksisterende, som blev vedtaget i 1997, der gav atleter lov til at forsætte ved små hovedskader. Disse små hovedskader blev dengang beskrevet som situationer, hvor personen ikke mistede bevidstheden, og hvor symptomerne forsvandt efter mindre end 15 minutter. AAN har dermed valgt at gå væk fra en graduering af hovedskader og gået hen mod en individuel vurdering af alle tilfælde af slag til hovedet. 
 
AAN’s opdaterede retningslinjer bygger på alt tilgængeligt dokumentationsmateriale om hjernerystelser frem til juni 2012 og er baseret på en evaluering af den bedste forskning om emnet.  
 
Det vurderes, at mellem 1.6 til 3.8 millioner amerikanske atleter hvert år får en hjernerystelse, og at det langt fra er alle, der bliver tilset med det samme, som de burde. Nogle af følgevirkningerne ved hjernerystelser blev beskrevet i en rapport fra University of Michigan i 2009. Rapporten konkluderede, at tidligere spillere i NFL, den største amerikansk fodbold-liga i USA, har 19 gange større chance for at udvikle Alzheimers eller andre hukommelsesrelaterede lidelser, end andre mænd mellem 30 til 50 år. Blandt andet derfor valgte ligaen herefter at skærpe fokus på problemerne ved hovedskader og eventuelle hjernerystelser.
 
Hjernerystelser i dansk idræt
Også i Danmark er hjernerystelser et problem, med flere eksisterende tilfælde i forskellige idrætsgrene. Hos Spillerforeningens jurister hører de ofte om eftervirkningerne ved hjernerystelser og er derfor opmærksomme på konsekvenserne, hvis et slag til hovedet ikke bliver behandlet korrekt og i tide. 
 
- Vi har oplevet flere spillere indenfor såvel fodbold, håndbold og ishockey, som henvender sig til os, fordi de har store gener efter hjernerystelser. Det kan være daglig hovedpine, svimmelhed, manglende koncentrationsevne og overfølsomhed overfor lys og lyd, og det er desværre noget, der påvirker spillerne på såvel som udenfor banen. Derfor er det utroligt vigtigt, at man er opmærksom på sådanne skader, siger Michael Døi, jurist hos Spillerforeningen og Danske Elitesportsudøveres Forening, der i hans daglige arbejde snakker med mange forskellige skadede idrætsudøvere. 
 
Det er ligeledes hans oplevelse, at AAN’s retningslinjer er af stor betydning, og at en person, der har fået et slag til hovedet, bør få den nødvendige undersøgelse for ikke at gøre skaden værre.
 
- Hjernerystelser er helt klart noget, der bør være stor opmærksomhed på her i Danmark på samme måde som i USA. Det er helt afgørende for behandlingen af hjernerystelser, at spillerne ikke kommer tilbage på banen for tidligt, siger han og fortsætter:
 
- Samtidig er det vigtigt at påpege, at hjernerystelser skal anmeldes til de relevante forsikringer, således at spillerne kan få den erstatning, de har krav på, hvis skaden skulle medføre et varigt mén, slutter Michael Døi.
 
I Danmark eksisterer der ikke deciderede retningslinjer for slag til hovedet under sport, men det anbefales af Sundhed.dk, at udøvere, der har fået konstateret en hjernerystelse, ikke bør forsætte sportsaktiviteterne og tage det med ro i mindst syv dage.