Spillerforening for elitehåndboldspillere dannes i Sverige

Efter langt tilløb har elitehåndboldspillerne i Sverige fået en spillerforening til at varetage deres interesser og rettigheder.

Nyhed, 7/5-2013

Mens fodbold- og ishockeyspillerne i Sverige har haft en spillerforening i over 30 år, har elitehåndboldspillerne i Sverige endelig fået deres egen forening, der fået navnet Spelarföreningen Handboll Sverige (SHS). Foreningen har helt grundlæggende til formål at varetage medlemmernes sportslige, økonomiske, sociale og faglige interesser – noget der er brug for.

- I mange tilfælde virker det som, at vi håndboldspiller ikke har nogen sikkerhed. Klubberne kan ofte gøre stort set, hvad de vil, siger Lars Bernhardsson, spiller i Redbergslid og medlem af den nydannede forening, til GP.se. 

Det er den generelle holdning, at der i længere tid har været for brug for, at håndboldspillerne i Sverige står sammen under organiserede forhold. Det kommer efter, at der er opstået flere situationer, hvor spillere ikke har fået løn eller pludseligt har fået opsagt deres kontrakter. Her har spørgsmålet rejst sig, om det er blevet gjort lovligt.

Målet med foreningen er, at den på sigt skal rådgive spillere i den bedste svenske række, Elitserien, samt 1. division, kaldet Allsvenskan, for både mænd og kvinder. I den indledende fase er fokus dog på den bedste række for mænd og eventuelt også kvinder. Her er først spadestik at finde ud af, hvilke spørgsmål samt behov spillerne har. Når foreningen er kommet længere i udviklingsprocessen, er det meningen, at den skal rådgive spillerne om kontrakter, forsikring, skadeserstatning, skat mv. Ligeledes skal foreningen yde juridisk bistand i tilfælde af eventuelle tvister.

Nyheden om den nystartede spillerforening for håndboldspillere i Sverige vækker stor glæde hos den danske pendant.

- Jeg synes, det er positivt, at der stiftes en svensk spillerforening for håndboldspillere, og vi hilser tiltaget velkommen. Det er vigtigt, at have en forening, der arbejder strategisk for at forbedre arbejdsvilkårene for spillerne, og dejligt at se, at man har taget den udfordring op i Sverige også. Spillerne har god grund til at organisere sig, og have en stærk forening i ryggen, der kæmper for rimelige vilkår. I HSF ser vi frem til et godt samarbejde med den svenske håndboldspillerforening, udtaler Michael Sahl Hansen, direktør i Håndbold Spiller Foreningen.

Det er Arne Johansson, tidligere formand i Alingsås HK og sekretær i HerrElite Handboll, der fremover kommer til at være formand for SHS.