Ajax Københavns herrehold erklæret konkurs

Lige siden Håndbold Spiller Foreningen blev bekendt med problemerne hos Ajax Københavns herrehold, har muligheden for en konkurs ligget lige under overfladen. Efterhånden som flere oplysninger kom frem i lyset, syntes muligheden for en redning til sidst kun at være teoretisk. 

Udfordringerne har været mange, og bortset fra den åbenlyse udfordring med en gæld i millionklassen og problemer med at betale løn til spillere og træner, har manglende forsikringer været et stort tema. Det viste sig, at de ulykkesforsikringer, klubben ifølge standardkontrakten skal tegne og betale på spillernes vegne, ikke har været på plads i årevis. Samtidig udløb den lovpligtige arbejdsskadeforsikring sidst i oktober, da klubbens tidligere forsikringsselskab opsagde aftalen pga. manglende betaling. 

Håndbold Spiller Foreningen hjalp klubben med at få tegnet ulykkesforsikringerne, men det viste sig at være en større udfordring for klubben at tegne en ny arbejdsskadeforsikring, når man har gæld til den forrige udbyder. Det resulterede i første omgang i, at spillerne måtte afstå fra at træne. Da der fortsat ikke var afklaring forrige weekend, endte Aarhus HC med at køre forgæves til Bavnehøj Hallen, da Ajax København spillerne ikke kunne gå på banen, når der ikke var styr på en så fundamental ting som deres helbred og sikkerhed. 

Mange af spillerne havde på det tidspunkt et ønske om at komme væk, men da klubben var under rekonstruktion, var det ikke lykkedes at få dem fritstillet. På vegne af ni af spillerne, og med baggrund i misligholdelse pga. den manglende forsikring, forsøgte Håndbold Spiller Foreningen derfor at få ophævet deres kontrakter ved Håndboldens Voldgift forrige mandag. Det var formentlig medvirkende til, at spillerne allerede tirsdag fik mulighed for at blive fritstillet, hvilket mange valgte at tage imod. 

I fredags havde ni spillere fået ophævet deres kontrakter, og af de syv tilbage på holdet var den ene skadet. Med kun seks spillere til rådighed havde ingen forestillet sig, at kampen mod Team Sydhavsøerne ville blive til noget, men ledelsen bag Ajax København insisterede på, at holdet skulle gennemføre kampen. 

Heldigvis for holdet havde to af spillerne mulighed for at trække sig. Den ene havde ikke fået løn og den anden manglede en godkendt DHF-kontrakt og var derfor ikke spilleberettiget. Med kun fire spillere tilbage kom regelbogen holdet til undsætning, og kampen kunne afblæses. 

Det har været nogle urimeligt hårde uger for hele holdet, og hele forløbet kan koges ned til de sidste hjerteskærende minutter i Maribo i fredags, hvor spillerne var tvunget til at tage reglerne til hjælp for at beskytte sig selv. Beskytte sig mod risikoen for skader efter 14 dage uden træning. Beskytte sig mod et uundgåeligt nederlag i en absurd kamp i undertal og uden udskiftere. Beskytte sig mod en ledelse, der ville tvinge dem på banen i en situation, hvor selvsamme ledelse havde ladet de fleste af holdkammeraterne gå. En ledelse, som moderklubben havde taget afstand fra og ikke ville levere spillere til, og som derfor heller ikke havde nogen chance for at kunne stille hold i kampene fremover. 

Set i det lys fortjener man ikke at drive håndboldklub, og i Sø- og Handelsretten er de netop nået frem til, at en konkurs var den eneste mulighed.  

Håndbold Spiller Foreningen ønsker at sende fuld opbakning til foreningen bag Ajax København, der nu står med opgaven at genopbygge et stærkt hold på herresiden. For Håndbold Spiller Foreningen gælder det om at få hjulpet den resterende spillertrup videre på bedste vis og sikre, at de lander på benene igen både på og uden for banen. 

Fremadrettet kan sagen bruges til at få sat fokus på de dele af vores sport, som trænger til et eftersyn, så en situation som denne aldrig kan opstå igen.