Skuespillere, sportsudøvere, journalister, artister og musikere går sammen om kampagne mod hadbeskeder

Man må aldrig frygte at åbne sin indbakke efter en udsendelse, en koncert, en optræden eller en sportspræstation. Derfor går seks forbund nu i kamp mod hadbeskeder.

Du er netop færdig på skærmen. Har forladt banen. Trådt ned fra scenen. Paraderne er nede, du har præsteret, givet dit bedste, og kan nu puste ud. Men så. Ding, ding lyder det fra din telefon. Ikke en besked fra en god ven eller et familiemedlem. Men en ondskabsfuld besked fra en person, du aldrig har mødt, sender dig til tælling med en mavepuster.

’Jeg håber at møde dig på et tidspunkt, hvor du er isoleret og helt alene.’

’Havde det været for 100 år siden, så var du blevet hængt på stedet.’

’Fuck dig. Jeg vil dræbe dig. Dig og din familie.’

Den slags beskeder er blevet hverdag for journalister, musikere, skuespillere og sportsudøvere. Beskeder, hvis kendte, barske konsekvenser kan være et højt psykisk stressniveau eller psykiske traumer som PTSD, angst og frygt for ens liv eller sine nærmestes.

De får hadbeskederne, fordi de går på arbejde. Og de opfatter dem i stigende grad som en del af jobbet. Det er de ikke. Ingen mennesker fortjener – eller skal acceptere – at opleve mental mistrivsel, fordi de passer deres arbejde. Derfor har Spillerforeningen, Dansk Journalistforbund, Dansk Artist Forbund, Dansk Skuespillerforbund, Dansk Musiker Forbund og Håndbold Spiller Foreningen netop lanceret en fælles kampagne, der skal sætte fokus på hadbeskeder. 

Hadsk og usaglig tone

De seks forbund er alle afsendere på en kampagnevideo, hvor blandt andre skuespiller Jakob Fauerby optræder. Han har lidt for ofte oplevet hadbeskeder i sin indbakke.

- Jeg tror ikke, alle tænker over, at der i den anden ende af hadbeskederne er et rigtigt menneske.
De fleste mennesker ønsker jo ikke at være onde. De tænker sig simpelthen bare ikke om. Det vil jeg gerne være med til sætte fokus på.

Samme holdning har FC Midtjyllands anfører, Erik Sviatchenko.

- Jeg mener, at tonen er alt for hadsk og usaglig. I stedet for at anerkende, bygge broer, løfte hinanden op i fællesskaber, så har man en tendens til at skulle ud med sine negative ytringer på SoMe.

Derfor er opfordringen også klar fra fodboldspilleren med ukrainske rødder:

- Hold negativiteten indenfor jeres eget hjem. Tænk, før I skriver, og tænk jer til, om I mon ville sige det ansigt til ansigt.

Han bakkes op af Kathrine Heindahl, der lige nu er med det danske kvindelandshold i håndbold til EM, og som tidligere i karrieren har været udsat for hadbeskeder.

- Det er vigtigt at lave et statement om, at nok er nok, og at vi står sammen og beskytter hinanden på tværs af erhverv. Jeg håber, at det kan sætte fokus på, at vi ønsker at udleve vores drøm og passion, men at vi også er helt almindelige mennesker, der kan blive følelsesmæssigt påvirket, når så hårde ord rammer ens private indbakke. Jeg håber, at kampagnen kan få folk til at tænke sig om en ekstra gang, inden de trykker ‘send’.


Spolerer den offentlige debat

De mange hadbeskeder, som fyger af sted online, kan udover store, mentale konsekvenser også gøre debatten fattigere.
 
- Allerede nu er der mange mennesker, der ikke der ikke tør deltage i den offentlige debat på grund af tonen. Det gør, at den demokratiske samtale bliver fattigere og i sidste ende mere polariseret, og det er farligt.
 
- Alle skal kunne udføre deres arbejde uden at være bange for at åbne deres telefon. Uenighed er smuk, det kan vi alle blive klogere af. Men ingen er blevet klogere af at blive mødt med had og sproglig vold, siger Jakob Fauerby.

Musikeren Shaka Loveless ser også en stor udfordring i den selvcensur, som kan blive en konsekvens af hadbeskeder.

- Internethate er både et samfundsmæssigt problem, da det rammer den demokratiske samtale og folks muligheder for at gøre deres arbejde. Derudover er det et kæmpe problem for den enkelte, der bliver ramt. Jeg kan næsten ikke forestille mig, hvor ødelæggende det kan være for for eksempel et ungt menneske, der lever en meget stor del af sit liv online. På nettet kan du ikke bare vende dig om og gå, siger Shaka Loveless.

Han har selv været forskånet for voldsomme hadbeskeder, men netop derfor synes han, det er vigtigt at stå op for sin kolleger.

- Jeg har været så heldig ikke at have oplevet det store, når det kommer til hate på nettet. Netop derfor synes jeg, det er vigtigt at støtte op som en ally. Bare fordi, at jeg ikke selv har oplevet det værste, betyder det ikke, at jeg ikke føler et ansvar for bedre trivsel på nettet - tværtimod.