TM Tønders manglende overholdelse af regler gav tidligere spillere skattesmæk i millionstørrelsen

En række tidligere TM Tønder-spillere fra perioden 2017-2019 er blevet opkrævet en ekstra skat i forbindelse med afregning af kørselspenge.

De føler sig vildledt, og nu er de sammen med Håndbold Spiller Foreningen, HSF, gået juraens vej for at få TM Tønder til at betale de tæt ved en million kroner, som sagen har kostet dem til sammen.

Direktør i HSF, Torben Vinther, forklarer, hvorfor Håndbold Spiller Foreningen nu ser en voldgiftssag som eneste løsning.

"Vi gør det på vegne af en samlet spillertrup, som er kommet i klemme. Trods mange forsøg på at komme i konstruktiv dialog med klubben er det desværre kommet dertil, hvor en voldgiftssag er den eneste vej frem", siger Torben Vinther.

Klubben har trukket det i langdrag, og den tålmodighed, spillerne har udvist, er nu brugt op.

Håndbold Spiller Foreningens direktør er ikke optimistisk i forhold til, at parterne kan finde en fælles løsning.

”Der har været et kort indledende tilløb til en forhandling, men parternes udgangspunkt har været alt for langt fra hinanden, og det har været urealistisk at opnå et forlig.

”Vi bider mærke i, at ingen af de anmærkninger, SKAT har haft, har været møntet på spillerne. SKAT har pointeret, at klubben har et ansvar for at kontrollere køresedlerne, og derudover har de lagt vægt på, at kørslen har været aftalt ved modregning i lønnen, hvilket man heller ikke må. Det er de ting, de har anmærket og grunden til, at kørslen er gjort skattepligtig. Intet af det, spillerne har leveret, har der været noget af betydning at udsætte på.

”Det principielle her er, at det er klubben, der har udbetalt kørepengene og rådgivet spillerne i, hvordan tingene skal gøres, og så har det vist sig ikke at holde. Det er vi selvfølgelig nødt til at gå efter på spillernes vegne.

”Spillerne har hele tiden været åbne for at finde en forhandlingsløsning, men der har ikke været villighed fra klubbens side til at gå ind i det. Det er vi meget ærgerlige over, men det får os ikke til at give op.

Føler sig vildledt

Sagen drejer sig om, at spillerne oven i den almindelige grundløn er blevet garanteret et beløb i kørepenge. Det er som sådan helt efter bogen at udbetale kørepenge skattefrit, hvis man kører til og fra arbejde under nogle nærmere betingelser og arbejdsgiveren fører korrekt kontrol, men disse betingelser er ikke blevet overholdt. Derfor er spillerne efterfølgende blevet opkrævet skat af beløbet, som ellers ville have været skattefrit.

En af de spillere, der i perioden troede, at beløbet var blevet udbetalt efter reglerne, er Jeppe Jonasson. Lige som flere andre holdkammerater føler han sig vildledt af klubben.

”Vi er blevet indkaldt til et møde og blevet nøje instrueret i, hvordan vi udfylder disse kørselssedler. Direktør Kim Wittenkamp og en fra bestyrelsen ved navn Alex Petersen står for dette møde. De fortæller, hvordan vi skal udfylde vores sedler, og vi gør, som de siger. De har et fint powerpoint-show, og efter mødet kan vi stille eventuelle spørgsmål, vi måtte have, fortæller Jeppe Jonasson.

”Efterfølgende bliver vi ramt af, at SKAT kigger regnskaberne igennem, og her bliver fundet mange fejl.

”Vi spillere er ekstremt skuffede over TM Tønders fralæggelse af ansvar. Det er ikke i orden, at man som klub ikke kan stå til ansvar for de fejl, man har begået, mener Jonasson, som samtidig understreger, at frustrationen er rettet mod ledelsen i en klub, han ellers var glad for at være en del af.

”TM Tønder er en skøn forening at være i. De har en fantastisk lokal opbakning og nogle skønne frivillige mennesker i og omkring klubben, siger han.

”Derfor er det også endnu mere ærgerligt, at klubben er blevet drevet af nogle mennesker som ikke vil stå til ansvar for de ting de har gjort.

Spillerne påpeger, at det er arbejdsgiveren – i dette tilfælde TM Tønder – der har ansvaret for, at de ansattes kørsel og udbetalingen er kørepenge er indberettet korrekt.

Alexander Hansen, der kom til TM Tønder fra SønderjyskE og boede i Sønderborg, mens han spillede i Tønder, siger, at han aldrig har fået at vide af klubben, at noget ikke stemte.

”I opstarten af sæsonen blev de omfattede spillere indkaldt til et møde vedrørende kørselspenge, og vi blev informeret af dele af ledelsen, hvordan vi skulle udfylde disse sedler korrekt samt hvilke supplerende materialer, de skulle bruge - registreringsattest med mere. Jeg har sendt alle kørselssedler til klubben hver måned i knap en sæson, og jeg har aldrig fået at vide, at disse ikke har været udfyldt korrekt, siger han.

Foto: Ludvig Dittmann/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix