Brug hovedet: Personlig udvikling på en alternativ måde

En træning i januar 2008 blev for Lasse Kornum skelsættende. En bold, der rammer stolpen, ryger retur ind på siden af hovedet af Lasse. På mange måder blev Lasse Kornums liv markant ændret efter den bold.

Nyhed, 14/10-2014

Umiddelbart mærkede Lasse ikke noget, efter han havde fået bolden i hovedet, men senere viste det sig, at det havde forsaget en hjerneblødning, og Lasse bliver i lagt i koma i fem dage. 

Det er nu seks år siden skaden skete, og Lasse er nu 27 år og selvstændig erhvervsdrivende med eget tøjfirma. Men selvom Lasse ud af til ser ud til at være ligesom før sin hjerneblødning, er der stadigvæk ting, der hæmmer ham. 

- De mén jeg har i dag, slipper jeg aldrig af med. Jeg bliver for eksempel hurtigere træt end andre, jeg har svært ved at koncentrere mig, og så har jeg svært ved at overskue og strukturere ting. Men det er noget, jeg har lært at leve med, og jeg er også blevet meget bedre til at lytte til min krop, og de signaler, den sender. Især når jeg får ondt bag højre øje, så ved jeg, den er gal, og at jeg skal tage den med ro.

Men det har taget tid for Lasse at vænne sig til følgerne af sin hjernerystelse, og ikke mindst at acceptere dem, og især tiden efter hjerneblødning var hård for en ung mand, der bare gerne ville spille håndbold. 

- Det var en kæmpe kontrast at gå fra, at ens krop havde været ens job, til at jeg ikke kunne eller måtte noget som helst. Jeg var pludselig sat tilbage, kunne ingenting og boede igen hos mine forældre. Det var virkelig hårdt psykisk.

Når man er skadet i håndbold, er det ofte en skade, man på en måde kan se, for eksempel er knæet eller foden hævet, men Lasses hjerneblødning kunne ikke ses, og det var svært for ham at acceptere. 

- Det var svært for mig at acceptere skaden psykisk, fordi det ikke er en skade som man kan se. Men mine holdkammerater var gode til at vise omsorg og hjælpe mig. Men livet går jo videre i sådan en professionel verden, som elitehåndbold efterhånden er, så det var svært at finde forståelse hos trænerne. Så endnu engang blev jeg sat tilbage, fordi den verden, jeg før skaden kendte så godt, pludselig var et lukket land for mig.

Så for Lasse var det endnu et nederlag, at han følte sig lukket ude af det fællesskab, han havde været en del af før hjerneblødningen. 

- Jeg oplevede en helt ny side at den elitekultur, jeg var blevet så kendt med. En mere kynisk side. Men vi er jo mennesker og ikke maskiner. Derfor synes jeg også. det er vigtigt, at man husker, at tage hånd om de langtidsskadet, så de ikke føler sig glemt. For det kan være svært at føle, at man bliver sat udenfor fællesskabet.

Derfor har denne slags skader, ifølge Lasse, også flere forskellige konsekvenser, både fysisk og psykisk, og det er for Lasse vigtigt, at man tager hjerneskader alvorligt.

- Jeg synes, man skal være mere opmærksom på den her form for skader, for ofte bliver man som eliteudøver ved, og lytter derfor ikke til sin krop, og så spiller man med hovedet under armen. Og det er altså dumt. 

Men Lasse understreger også, at det for ham var en meget lærerig periode i hans liv, hvor han lærte meget om sig selv som menneske. Lasse har derfor valgt at bruge sin skade konstruktivt, og forsøger hver dag at se mulighederne frem for begrænsningerne. 

- På trods af de udfordringer der var i mit skadesforløb, var det en af de mest lærerige processer jeg har været igennem som menneske. Jeg lærte mange ting om mig selv, og jeg fik et mere objektivt syn på tilværelsen. De erfaringer jeg har gjort mig ville jeg ikke være foruden, men jeg kan ikke ligefrem anbefale den form for personlig udvikling. En ting er hvordan jeg har det, men forløbet påvirkede både mine venner og familie, og jeg vil ikke kunne bære at udsætte dem for noget lignende igen. Derfor synes jeg, det er vigtigt, at få sat fokus på de konsekvenser hovedskader kan have. Ikke bare for udøveren, men også for deres nærmeste.

Lasse afslutter derfor med at understrege, at hjernerystelser skal tages seriøst, og at man skal huske, at der er et liv efter den sportslige karriere, hvor man skal bruge sit hoved. 

- Der er behov for mere vished om hjernerystelser. Og det er vigtigt, at folk kender til symptomerne af en hjernerystelse, og ikke mindst tager dem seriøst. For en hjerneskade skal altså have tid og ro.

- Ens sportslige karriere er jo trods alt kun for en kort periode, men min hjerneblødning kommer til at påvirke mig resten af mit liv.