Så langt så godt - DHF tillader hovedbeskyttelse med øjeblikkelig virkning

24. februar 2016

Håndbold Spiller Foreningen har i de seneste par sæsoner haft fokus på og taget del i debatten omkring tilladelse af brug af hovedbeskyttelse for håndboldspillere i forbindelse med kampe.

Det har hidtil været muligt for målvogtere at opnå dispensation til at benytte hovedbeskyttelse, hvis man havde en lægeerklæring, der anbefalede dette. Men DHF’s turneringsudvalg har nu besluttet, at det fra 2. division og ned samt i alle ungdomsrækker, for såvel markspillere som målvogtere, er tilladt at spille med hovedbeskyttelse uden dispensation i resten af indeværende sæson.

Det var Håndbold Spiller Foreningen, der i samarbejde med Spillerforeningen, Danske Elitesportsudøveres Forening og Center for Hjerneskader, i sin tid var med til at sætte gang i hele hjernerystelsesdebatten med kampagnen ”Brug hovedet – Pas på skallen”, og meget vand er løbet i åen siden. Flere målvogtere er begyndt at træne med hjelme og der blev for nyligt givet dispensation til HC Midtjylland-fløjspilleren Jørgen Rasmussen, som følge af debatten og en mulig regelændring for brug af forskellige hovedbeskyttere og ansigtsmasker.

Man er nu kommet så langt, at man i Udvalget for Professionel Håndbold tidligere i februar besluttede, at det fra den kommende sæson er muligt for målvogtere, at benytte hovedbeskyttelse godkendt af DHF uden krav om lægeerklæring. DHF vil udarbejde en liste over godkendt hovedbeskyttelse, som vil være tilgængelig på dhf.dk.

På nuværende tidspunkt er tre hjelme blevet godkendt, som kan findes HER.

Håndbold Spiller Foreningens direktør, Michael Sahl Hansen, udtalte i forbindelse med en artikel på sport.tv2.dk og det internationale hjelme-forbud blandt andet:

- Vi vil ikke blande os i, om det skal være obligatorisk at spille med hjelm, men vi synes initiativet er godt. Også selvom der ikke er noget forskning, der endnu har bevist, om hjelmene reelt virker. Det giver jo ingen mening, at Petr Cech fra fodboldens verden må spille med en hjelm, når man så ikke må i håndbold. Selvom Danmark er forgangsland, så nytter det ikke så meget, hvis ikke også EHF følger med. Vi ender i en situation, hvor unge talenter stopper på grund af faren for hjernerystelser, og at nogle af de bedste spillere måske misser en vigtig slutrunde. Vi ser jo flere, der spiller med beskyttelse på for eksempel albuen. Her er der altså metal i, som i den grad kan gøre skade.

I Spillernyt 4, som er seneste udgave af Håndbold Spiller Foreningens magasin, bragte vi en artikel vedrørende to danske målmænds udfordringer i forbindelse med lovligt brug af beskyttelseshjelme ved to kampe i EHF cuppen. Du kan læse hele artiklen HER.