Håvard Tvedten: Uddannelse kræver en indsats, men er det hele værd!

Tidligere tophåndboldspiller, Håvard Tvedten, besluttede sent i sin karriere at kigge mod uddannelse og forberede sig til tiden efter sporten. I samarbejde med 4player fandt han en løsning, og har nu – ved siden af sit karrierestop – færdiggjort sin uddannelse og fået nyt job.

9. november 2016

Den tidligere norske landsholdsfløj indstillede for få måneder siden sin aktive karriere, og blev i den forbindelse hyldet af Aalborg Håndbold, der fredede trøje nr. 10 til hans ære. I de sidste par år af sin håndboldkarriere uddannede han sig sideløbende med sporten. Han fik hjælp af 4player, som hjalp ham med at oprette CV, som han skulle bruge til at komme ind på sin drømmeuddannelse i Aalborg.

- 4player var oppe at holde et oplæg, hvor vi var på træningslejr for nogle år siden. De fortalte om at hjælpe elitesportsudøvere, hvor de snakkede om, hvordan de kunne hjælpe udøvere med at få en uddannelse samtidig med sporten i samarbejde med klubben, siger Håvard Tvedten, tidligere anfører i Aalborg Håndbold.

Som elitesportsudøver er det vigtigt at gøre sig tanker om og forberede livet efter karrieren, så du er klar til transitionen. Det kan derfor være en fordel at overveje uddannelse sideløbende med sporten, så du har noget at falde tilbage på.

- Jeg har trænet i mange år uden at have fokus på uddannelse, men vi begyndte at snakke om mulighederne. Jeg ville gerne studere psykologi, men endte efter nogle samtaler med 4player med at vælge en uddannelse indenfor ledelse, siger den tidligere venstrefløj og fortsætter:

- Jeg var ude på kontoret ved 4player, hvor vi diskuterede de forskellige muligheder, hvilket hjalp mig meget i min beslutning om, i hvilken retning jeg skulle studere. Så tog 4player kontakt til UCN, hvor vi satte os ned og snakkede om, hvad det indebar i forhold til tid og de praktiske forhold.

Samtidig med fornuften i at forberede dig på livet efter sporten, kan uddannelse også være med til at bidrage til bedre præstationer på banen, fordi det være med til at give et andet indspark i hverdagen.

 - Det har været en stor ting for mig at have uddannelse ved siden af sporten, hvilket jeg føler har hjulpet mig meget. Man har tid til det, hvis man prioriterer det, hvilket er det, som er vigtigt. Ja, man skal gøre en indsats for det, men det er det hele værd, siger han og fortsætter:

- Det er fedt at bruge timerne effektivt i stedet for at kigge ud af vinduet, men det kræver, at man kan koordinere det. Det giver en anden arena, hvor man kan tænke på noget andet end sporten. Det er helt sikkert noget jeg kan anbefale til andre.

Håvard har med baggrund i sin uddannelse allerede fået nyt job, og på den måde tilrettelagt sin transition godt:

- Mit studie er meget relevant i forhold til min rolle på banen, hvor man kan overføre mange af de samme værdier til mit studie. Uddannelsen har været forudsætningen for det job jeg har fået nu her, hvor jeg skal starte som ledelseskonsulent i virksomheden Storform. Studiet har givet mig et sprog for det jeg har lært, fordi jeg har fået bygget noget teori på.

Hos Storform er de glade for at have fået Håvard i folden, og ser et godt match på de kompetencer han har fra elitesporten:

- Først og fremmest er Håvard en rigtig god fyr. Han har det man kan kalde høj social intelligens. Han har været kaptajn på klubholdet, og en stor profil på det norske landshold. Han har et stort bekendtskab. Han har udviklet sig til at blive en leder i kraft af sin uddannelse. Uddannelsen har givet ham kompetencerne til at gøre det godt i det job han har fået, siger Torbjørn Hekneby fra Storform og fortsætter:

- Vi kan bruge mange af de samme kvaliteter, som man skal besidde for at være elitesportsudøver. Håvard er god til at følge op på tingene, når han siger han gør en ting, så gør han det. Det er en meget vigtig ting for os. Han har vist, at han er seriøs og ambitiøs ved siden af håndbolden, og nu skal han bruge det til at blive en dygtig leder.

Gennem uddannelsesforløbet har Håvard været medlem af den lokale rådgivnings- og støtteordning for elitesportsudøvere på Aalborg Universitet og UCN, Nordjysk Elitesport, som i samarbejde med studiet hjalp ham til at få den nødvendige fleksibilitet:

- Jeg har været medlem af Nordjysk Elitesport, som var med til at koordinere uddannelse og elitesport sammen med studiet. Afslutningsvist fik jeg mit bevis på, at jeg har formået et tage en uddannelse samtidig med min karriere indenfor håndbolden. Det har været et rigtig dejligt forløb, slutter Håvard Tvedten.

Brug for hjælp?
Som medlem af Håndbold Spiller Foreningen, Spillerforeningen eller DEF (Danske Elitesportsudøveres Forening) kan du også få rådgivning og hjælp fra 4player omkring uddannelse, job og karriere – hvad enten du er nuværende eller tidligere elitesportsudøver.

Se mere på www.4-player.dk eller tag direkte kontakt til 4player teamet