PORTRÆT - TORSTEN LAEN

Den tidligere bestyrelsesformand og spillerrådgiver i Håndbold Spiller Foreningen, Torsten Laen, er stadig en aktiv del af bestyrelsen. 

Torsten er 43 år, bor i Odense og har spillet i GOG, Ciudad Real, Füchse Berlin og KIF Kolding København, og har bl.a. vundet Champions League 2 gange med Ciudad Real. På landsholdet har han spillet 152 landskampe, og vundet bronze til EM i både 2002 og 2004. Til daglig arbejder Torsten i dag som Director in People Attraction and Development hos Orifarm.

“People Attraction vil sige rekruttering og tiltrækning af ansatte, mens Development er medarbejder udvikling hos den enkelte ansatte. Det lyder så fancy.” siger Torsten og griner.
 

Hvad laver du i din fritid?

”Jeg holder mig i gang med både løb og padel, og så er min kone og mig trænere i den lokale håndboldklub Stjernen Odense, hvor vi forsøger at give lidt tilbage til det foreningsliv der har givet os så meget.”
 

Fortæl om det bedste/værste ved at være professionel håndboldspiller?

”Det bedste er at leve af sin hobby. Jeg elskede det med at have tid til at forbedre mig og gå i detaljer. Det var en fantastisk tid, og noget som man skal huske at sætte pris på når man er i det. Når man kommer ud på den anden side, er det en helt anden dagligdag end man er vant til. Det værste er kalenderen. 11 måneder om året har du ikke frihed. Og da der så begyndte at komme børn til verden, blev det svært at blive ved med at få til at hænge sammen.”
 

Hvad husker du bedst fra din laaaaange karriere?

”Masser af gode oplevelser. Ikke altid oplevelser som indebærer at man har vundet. Det er ofte ikke triumferne man husker, men nærmere vejen til de triumfer. Hvis nogen spørger mig ”kan du huske da I vandt den og den kamp”, og det kan jeg oftest overhovedet ikke.  Jeg har selvfølgelig været privilegeret af at have vundet nogle titler, men det er mere processen jeg husker. Og så alle bekendtskaberne og venskaberne, som har betydet meget for mig gennem årene.”
 

Hvad husker du bedst fra din tid som spillerrådgiver i HSF?

”God og relevant dialog med medlemmerne, hvor man følte at man gjorde en forskel. Jeg havde jo været i bestyrelsen mange år før jeg blev spillerrådgiver, og jeg synes at det var det rigtige budskab jeg kom med. Så jeg husker tilbage på en rigtig god tid.”
 

Hvorfor er Håndbold Spiller Foreningen vigtig for elitehåndboldspillere?

”På trods af der er en individuel karriere man skal pleje som spiller, så er Håndbold Spiller Foreningen det eneste talerør man har for at lave kollektive forbedringer.  Det kan lyde langhåret i en verden hvor der er meget fokus på sig selv og sin præstation indenfor 40x20 meter, men håndbold er en holdsport hvor vi værner om hinanden, og derfor skal vi have fokus på netop at kunne optimere mest muligt. Selvfølgelig på toppen, for dem der er alle bedst, men mindst lige så meget for de unge spillere der er på vej ind i den professionelle håndboldverden. Det kan være u-spillere, samt spillere på lavere niveau, som har svært ved at få dagligdagen til at hænge sammen, med meget pres på håndboldbanen kombineret med pres for at kunne tjene til dagen og vejen. Så HSF er vigtig for rigtig mange spillere, uanset om man er topspillere, 1. divisionsspiller eller ung spiller på vej til den første kontrakt.”
 

Hvornår blev du en del af bestyrelsen? Hvor længe var du formand?

”Jeg har været i bestyrelsen stort set uafbrudt siden starten af 00’erne. Det kom i forlængelse af at jeg kom på landsholdet. Da jeg så tog til udlandet stopper jeg i en periode, og kommer så tilbage i bestyrelsen derefter. Og så var jeg formand et par år efter jeg kom hjem fra udlandet.”
 

Hvorfor valgte du at blive en del af Håndbold Spiller Foreningens bestyrelse?
”Jeg synes der er masser af gode ting i gang, som jeg gerne vil bidrage til, kommer i mål. Det kan siges både med hensyn til forbedring af spillernes vilkår, og så har jeg jo i mange år haft et hjertebarn i 4player, og den mentale tilgang til håndbold. Jeg er især rigtig glad og stolt over den aftale vi fik lavet i 2021 med 4player, Divisionsforeningen og DHF, som skal hjælpe håndboldspillerne med mental sundhed, uddannelse, personlig udvikling, job og karriere-rådgivning. På trods af at man lever af sin sport og sin drøm, så er det også en speciel hverdag og et liv fyldt med konkurrence på godt og ondt. Den er til stor gavn både for dem der udlever en drøm på fuldtid, men også dem der er niveauet under, som også skal kunne lande på benene igen.”
 

Hvilke mærkesager betyder mest for dig i dit arbejde i bestyrelsen? Hvad vil du gerne kæmpe for?

”At Håndbold Spiller Foreningen bliver hørt synes jeg er alfa og omega. Det at sidde med de steder, hvor HSF kan indøve indflydelse for spillernes bedste, både nationalt og internationalt. Det er vigtigt for mig, at vi i bestyrelsen forstår behovet hos medlemmerne ude i klubberne. Vi skal være tæt på dem og dermed forstå hvad behovet er i klubberne, så vi som forening hele tiden tilpasser os det behov der er.”