KÅRINGSHISTORIE

Håndboldhistorien i Danmark er lang og spændende. I HSF synes vi det er vigtigt ikke at glemme fortidens helte og heltinder i håndboldverdenen, og vil med dette historiske islæt gerne være med til at huske dem.

Hvem blev for eksempel kåret til Årets Mandlige Håndboldspiller tilbage i 1978? Det er nok de færreste der ved eller kan huske det. Og hvordan har Malling-pokalen, der bliver uddelt til Årets Mandlige Håndboldspiller, egentlig fået sit navn? 

Håndbold Spiller Foreningen har været på rejse i fortiden, og fundet svarerne på dette, og meget mere...

Malling-Pokalen
Malling-pokalen bliver uddelt som hæder til Årets Mandlige Håndboldspiller. Denne pokal går adskillige år tilbage i tiden.

Tidligere Generalsekretær for DHF, Erik Larsen og Arno Norske, tidligere første formand for Divisionsforeningen Håndbold og tidligere formand for Glostrup IC Håndbold har bidraget med et historisk tilbageblik, der fortæller om Malling-pokalens tilbliven.

Malling-pokalen er opkaldt efter August Malling Sørensen og var den første pris, der blev givet til aktive håndboldspillere startende tilbage i 1970'erne. August Malling Sørensen var gennem mange år formand for Danmarks første egentlige håndboldklub, Efterslægtens Boldklub, som blev stiftet i 1920. Han var ligeledes selv aktiv håndboldspiller gennem mange år. I 1971 modtog han DHFs sølvnål. Ligesom håndbold har været en stor del af August Malling Sørensens liv, har han også, i kraft af hans store arbejde og engagement, haft stor betydning for dansk håndbold.

Malling-pokalen har fået sit navn fra en mand, der i høj grad er en del af dansk håndboldhistorie, og således på denne vis har gjort sig fortjent til at lægge navn til en pokal, der den dag i dag bliver brugt som hæder til Årets Mandlige Håndboldspiller.

Wilbek-Pokalen
Årets kvindelige håndboldspiller har siden 1997 modtaget Wilbek-pokalen. Denne pokal er, som der nok ikke er så mange, der vil være i tvivl om, opkaldt efter manden, der om nogen var med til for alvor at sætte kvindehåndbold, og håndbold i det hele taget, på Danmarkskortet, nemlig Ulrik Wilbek.

Ulrik Wilbek startede som træner for det kvindelige ungdomslandshold i 1986, og var træner for dem frem til 1991. Her tiltrådte han jobbet som træner for kvindelandsholdet, og han formåede i den grad at føre holdet til mange successer. Startende med sølvmedalje ved VM i 1993 blev det således også til guldmedalje ved både OL og EM i 1996 og guldmedalje ved VM i 1997. Ulrik Wilbek har haft, og har stadig, stor betydning for dansk håndbold. Det er derfor kun naturligt, at det er ham, der lægger navn til hæderen til Årets Kvindelige Håndboldspiller: Wilbek-pokalen.