Endnu en sort dag for håndbolden

Det burde være svært at overgå den farce, som udspillede sig i Bavnehøj Hallen sidste lørdag, da kampen mellem Ajax Københavns herrehold og Aarhus HC blev aflyst, men det viste sig alligevel muligt i gårsdagens kamp mellem Team Sydhavsøerne og Ajax København.  

I den forgangne uge havde flere Ajax spillere taget imod det tilbud om fritstillelse, klubben gav dem tidligere på ugen. En trup på 16 var fredag reduceret til syv, hvoraf én var skadet. Den resterende trup trænede første gang sammen torsdag efter næsten to uger med usikkerhed om den lovpligtige forsikringsdækning.   

Kampen mellem Team Sydhavsøerne og Ajax København tegnede fra starten til at blive en umulig opgave for udeholdet med udsigten til 60 minutter i undertal på en i forvejen svær udebane.  

Ledelsen i Ajax København forsøgte først fredag eftermiddag at få kampen udsat – en anmodning, som Team Sydhavsøerne forståeligt sagde nej til. Da det ikke lykkedes, fik spillerne i Ajax København besked på, at de skulle spille kampen på trods af de absurde omstændigheder.  

Én af spillerne havde endnu ikke fået sin løn i den forgangne måned. Trods daglige rykkere fra Håndbold Spiller Foreningen - og krav om det til ledelsen fra den udpegede rekonstruktør - var det ikke kommet på plads. Spilleren havde i første omgang valgt ikke at tage imod tilbuddet om at blive fritstillet, men ændrede mening på vej i bussen til Maribo. At spille kampen ville låse ham i en længere periode fra at komme videre til en anden klub, og derfor ønskede han ikke at spille, så længe han ikke havde fået sin løn.  

En anden af spillerne havde fået sin løn fra klubben. Ajax København havde dog valgt ikke at skrive en kontrakt med ham, selvom årslønnen oversteg de 12.000 kr. pr. år, hvor DHF's regler klart siger, at det skal ske. Ved at deltage i kamp uden at være spilleberettiget risikerede holdet ikke alene at blive taberdømt, men også at klubben ville få en bøde. Uanset spillerens ønske om at hjælpe klubben og navnlig de øvrige spillere kunne han ikke spille, da han ikke var spilleberettiget.  

Med kun fire spillere tilbage havde dommerne ikke andet valg end at afblæse kampen, da reglerne foreskriver, at mindst fem spillere skal være klar, før kampen kan afvikles.  

Det er forfærdeligt for alle de implicerede, at kampen ikke blev spillet, herunder specielt spillerne på begge sider, men også officials, tilskuere, sponsorer, frivillige, pressen og Team Sydhavsøerne, der ligesom Aarhus HC ganske uforskyldt er blevet inddraget i Ajax Københavns ganske chokerende udvikling, som vel må beregnes som nogle af de mest absurde uger i dansk elitehåndbolds historie.  

Håndbold Spiller Foreningen har været i tæt dialog med spillerne, siden lønnen udeblev første gang i slutningen af august og siden det også viste sig, at Ajax København ikke havde tegnet de aftalte ulykkesforsikringer gennem en længere årrække. Siden mistede Ajax København også sin arbejdsskadeforsikring pga. manglende betaling af forsikringspræmie. 

Målet for Håndbold Spiller Foreningens arbejde er altid at sikre spillernes vilkår og beskytte dem i svære situationer. Derfor er vi også trådt til denne gang, og det gør usigeligt ondt at se spillerne sat i en situation, hvor de skal træffe så svære valg for at passe på sig selv, men der er ikke andre muligheder, når dem, der burde tage ansvaret, har svigtet endnu engang.  

Det kan tilføjes, at det nu er dokumenteret overfor DHFs disciplinærinstans, at det var Ajax Københavns ledelse, der var skyld i at kampen mod Aarhus HC blev aflyst, da der ikke var sikkerhed for en gyldig arbejdsskadeforsikring, som ikke var betalt lørdag den 1. oktober 2022, på trods af Ajax Københavns påstande herom.  Inden kampen mod Aarhus HC, har Ajax Københavns ledelse i den forgangne uge igen forsøgt at bruge Håndbold Spiller Foreningen som syndebuk for egne svigt.  

Håndbold Spiller Foreningen håber, at ledelsen i Ajax København endelig tager ansvaret på sig i lyset af den seneste udvikling.  

Gårsdagens aflysning er blot endnu et bevis på, at hvis de stolte håndboldtraditioner som Ajax København repræsenterer, igen skal være en del af dansk elitehåndbold, må det ske på en måde, hvor en ansvarlig ledelse efterlever indgåede aftaler, DHF's regler og ikke mindst dansk lovgivning. Andet kan vi ikke være hinanden og håndbolden bekendt.