Brug hovedet: Hvad er en hjernerystelse?

Mange sportsudøvere har efterhånden stiftet bekendtskab med følgerne af en hjernerystelse. For nogle er det et kort bekendtskab, mens det var for andre får voldsomme konsekvenser. Men hvad vil det egentlig sige at pådrage sig en hjernerystelse?

Nyhed, 10/10-2014 

Henriette K. Henriksen er tilknyttet Center for Hjerneskade i København. I sit virke som fysioterapeut behandler hun blandt andet elitesportsudøvere for hjernerystelser. Behandlingsforløbet starter naturligvis først efter skaden er sket, men hvordan opstår en hjernerystelse egentlig? Og hvad vil det sige at få en?

- At pådrage sig en hjernerystelse betyder, at hjernen på en eller anden måde bliver rystet frem og tilbage inde i hjernekassen. Det kan være fordi, at der er noget udefrakommende, der rammer hovedet, men det kan også skyldes en acceleration, hvor det er hovedet, der bliver kastet frem og tilbage, forklarer Henriette. 

Beskrivelsen kan synes en smule vævende, men det er der en god grund til. En hjernerystelse er nemlig en relativt udefinerbar størrelse, som kan være svær at måle og dermed konstatere. 

- Der sker nogle ting inde i hjernen, som vi på nuværende tidspunkt ikke har redskaberne til at måle, når der er tale om en hjernerystelse. Man kan altså ikke se en hjernerystelse på en CT-skanning, som man eksempelvis kan det med hjerneskader såsom en hjerneblødning eller lignende. 

At en hjernerystelse ikke kan måles ellers ses ved en scanning, betyder dog ikke, at den ikke er der, eller at den ikke kan opdages. 

- Det, vi ser, er, at der kommer de her typiske symptomer, som er hovedpine, svimmelhed, balanceproblemer, kvalme samt overfølsomhed for lys og lyd. Mange af dem, vi behandler, beskriver det som at have voldsomme tømmermænd konstant.

- I kampens hede kan det dog være svært at sige fra. Adrenalinen pumper og kroppen er fyldt med endorfiner. Derfor er det afgørende, at alle på og omkring holdet tager hånd om hinanden. 

Men ikke desto mindre, så påpeger Henriette, at hjernerystelser skal tages alvorligt med det samme de indtræder. 

- En hjernerystelse er ikke at spøge med, og selvom om størstedelen af befolkningen ikke tager dem alvorligt, så er det bestemt ikke en skade, der skal negligeres. En hjernerystelse kan få store og ødelæggende konsekvenser for dit liv, afslutter hun.

Brug hovedet
Oplysningskampagnen ”Brug hovedet – pas på skallen” er et samarbejde mellem Spillerforeningen, Håndbold Spiller Foreningen, Danske Eliteudøveres Forening og Center for Hjerneskade. Selvom diagnosticering, behandling og andet i relation til hjernerystelser som udgangspunkt er arbejdsgiverens ansvar, er kampagnens formål at uddanne sportsudøvere til at bruge hovedet, hvis en potentiel hjernerystelse indtræffer. Hjernerystelser kan få voldsomme konsekvenser, hvilket de nævnte parter i den kommende tid vil belyse gennem en række cases fra forskellige sportsgrene. 

Kresten Blæsild, der er spillerrådgiver, kan kontaktes for yderligere information om kampagnen. Det kan gøres via mail kresten.blaesild@spillerforeningen.dk eller på telefon 22 32 18 55.