Spillerforeningerne indgår samarbejde med Hjernerystelsesforeningen

11. oktober 2016

Håndbold Spiller Foreningen, DEF-sport og Spillerforeningen har indgået samarbejde med Hjernerystelsesforeningen. Samarbejdet skal sikre bedre viden om hjernerystelse og optimal hjælp til ramte elitesportsudøvere.

Hjernerystelse er en alvorlig skade, der hvert år rammer fodboldspillere, håndboldspillere, ishockeyspillere, brydere og mange andre elitesportsudøvere i Danmark. Desværre er en hjernerystelse svær at forholde sig til for udøveren - og for fysioterapeuter og lægestab, hvis ikke de har den rette uddannelse, træning og udstyr til at diagnosticere en hjernerystelse og igangsætte det korrekte forløb.

Hjernerystelse er et utroligt svært område for både læger og fysioterapeuter at arbejde med. Derfor kræver det både specialviden og stor erfaring at undgå uhensigtsmæssige restitutions- og genoptræningsforløb i forbindelse med skaden, som kan medføre enorme konsekvenser for den enkelte udøver – både i forhold til sportskarrieren og livet ved siden af sporten.

- Vi har desværre set mange alvorlige hjernerystelser blandt spillere og udøvere, der har betydet et alt for tidligt farvel til både sporten og en normal tilværelse ved siden af den. Vi rådgiver spillere, der oplever så store smerter, gener og problemer under og efter en hjernerystelse, at det er direkte invaliderende, siger Mads Øland, direktør i Spillerforeningen og DEF-sport, og fortsætter:

- Vi har eksempler på sportsfolk, der er gået fra at være toptrimmede atleter til at have svært ved bare at gå en tur eller have et almindeligt familieliv. Hjernerystelse er en alvorlig skade, der kan have kæmpe konsekvenser for både karriere og privatliv. Og derfor skal det tages yderst seriøst af både udøvere, klubber og forbund.

I spillerforeningerne mener man derfor, at man er nødt til at blive bedre til at oplyse og rådgive spillerne, men at det er helt fundamentalt, at klubber og forbund får gennemgået, hvordan procedurer, protokoller og uddannelsen i sundhedssektorerne kan blive bedre i forhold til at håndtere hjernerystelser.

- Klubber og forbund må revidere deres kompetencer og udstyr. Vi er sikre på, at læger og fysioterapeuter vil spillerne det bedste og tager deres erhverv og ansvar seriøst. Men derfor kan der jo godt være et behov for efteruddannelse og udstyr, der skal ses på og sættes i værk, siger Mads Øland, der suppleres af Håndbold Spiller Foreningens direktør, Michael Sahl Hansen:

- Det må aldrig være udøveren, der i kampens hede og med adrenalin pumpende rundt i kroppen skal tage stilling til, om han eller hun er klar til at komme på banen igen. Det er 100% lægens eller fysioterapeutens job at afgøre – uanset om træner eller spiller presser på for at komme tilbage på banen. Og er man det mindste i tvivl, så skal udøveren så absolut ikke på banen igen. Og her er det jo vigtigt, at man har de rigtige kompetencer og værktøjer til at træffe den beslutning, siger han.

Fokuserer på rådgivning af spillerne

Spillerforeningernes samarbejde med Hjernerystelsesforeningen giver bl.a. udøverne mulighed for at gøre brug af Hjernerystelsesforeningens kompetente rådgivere og adgang til et lukket online forum, hvor eliteudøverne kan udveksle erfaringer med ligesindede.

- Det er vigtigt, at vi får rådgivet spillerne bedst muligt i forbindelse med hjernerystelse. Og det giver samarbejdet med Hjernerystelsesforeningen os mulighed for. De besidder en masse viden og erfaring, som vores medlemmer har stort gavn af, siger Michael Sahl Hansen.

- Samtidig giver samarbejdet også medlemmerne adgang til et forum, hvor de kan dele viden, bekymringer og erfaringer med hinanden. Som elitesportsudøvere har de jo en lidt anderledes hverdag end de fleste og kan derfor også bedre relatere til hinandens udfordringer og komme med gode råd til hinanden. 

Læs mere om Hjernerystelsesforeningen her

Er du udøver, og vil du høre mere om samarbejdet? Kontakt din spillerforening.

Spillerforeningen
mail@spillerforeningen.dk
33 12 11 28

Håndbold Spiller Foreningen
kontakt@haandboldspiller.dk
33 30 13 37

DEF-sport
kontakt@def-sport.dk
33 30 13 32

Pressekontakt

Magnus Hviid
Presse- og kommunikationschef i Spillerforeningen
33 30 13 42 / 28 72 63 85
magnus.hviid@spillerforeningen.dk