Karriereskifte? Sælgerjobbet ligger lige til højrebenet

Antallet af studerende på en særlig salgsuddannelse for elitesportsfolk, International Handel og Markedsføring, er fordoblet siden 2012.

Pressemeddelelse, 20/1-2015

Blandt de studerende på International Handel og Markedsføring er superligaspiller Mads Agesen fra FC Randers og Kasper Risgård fra AaB. Med disciplin og fleksible undervisere kan bold og bøger godt kan kombineres, mener de.   

”Hvor ser man, hvor mange anslag, der er?” ”Er det markedsandelen eller salgspotentialet, jeg skal udregne?" 
Det er eksamenstid og syv elitesportsudøvere har travlt med at færdiggøre deres opgaver i faget international markedsføring og markedsanalyse. På banen er de modstandere, men på studiet hjælper de hinanden med problemformuleringer og procentudregninger. 
Atleterne er i færd med at tage en videregående uddannelse i international handel og markedsføring med fokus på salg. Siden uddannelsen startede for to år siden, er antallet af studerende fordoblet. 

Professionel fodboldspiller og bachelor i 2018
31-årige Mads Agesen er en af de ti atleter på uddannelsen. De sidste fem år har han arbejdet som professionel forsvarsspiller for Randers FC. De sidste to år har han også uddannet sig. Målet er en bachelor. Den skal være med til at sikre Mads en erhvervskarriere når han ikke længere kan ernære sig som spiller.  
”Tanken om at uddanne mig sideløbende med min sportskarriere opstod for flere år siden, da jeg manglede indhold i min hverdag og kunne begynde at se enden på min fodboldkarriere,” fortæller han. 

Travlt
Hverdagen som professionel fodboldspiller og deltidsstuderende på en videregående uddannelse er travl. Fem dage om ugen træner han. I weekenden er der kampe og mere træning. Midt på ugen er der også indimellem europæiske kampe og pokalfodbold-kampe. 
”Det kræver disciplin, og man skal være indstillet på at bruge en del fritid på det, men underviserne er gode til at støtte os og tager hensyn til, at vores sport kommer i første række,” siger han. 

Kommer langvejs fra
28-årige Michael Eskesen er professionel ishockeyspiller i SønderjyskE og kører helt fra hjemmet i Odense til undervisning i Aarhus og derefter videre til træning i Vojens. Hans medstuderende kommer også langvejs fra. Geografien betyder tilsyneladende ikke så meget, hvis man virkelig vil det. 
Michael har endnu ikke besluttet sig for karrierevej endnu. Sandsynligvis et job indenfor indkøb, salg eller markedsføring, men lige nu er han ishockeyspiller på fuldtid og studerende på deltid. Fleksibiliteten og hjælpsomme undervisere i kombination med de muligheder en akademiuddannelse i international markedsføring og salg giver, har været afgørende for hans valg af uddannelsessted.
”Der er en stor forståelse for, at vi kan være nødt til at skubbe undervisningsdage og eksamener, hvis vi skal spillekamp. Det har stor værdi for mig som studerende, da muligheden for at deltage på undervisningsdagene giver mig en bedre forståelse for pensum. Flere af os har tidligere prioriteret vores sport højere end skole og uddannelse. Det har givet blandede erfaringer med studieliv og skolegang, men underviserne på dette forløb er fleksible og støtter os på bedste vis i balancen mellem professionel sport og uddannelse,” siger Michael Eskesen.

Kolliderer ikke med sporten
31-årige Kasper Risgård er superligaspiller for AaB, nybagt far til to og et godt eksempel på, at bold og bøger godt kan kombineres. I efteråret var han med til at vinde DM og spillede sig i pokalfinalen. I torsdags spillede Kasper Europa League-kamp i Portugal – hans tiende kamp i udlandet denne sæson - og i dag sidder han i et undervisningslokale på Ringvej Syd i Aarhus og skriver på en markedsanalyse af kampoplevelse og tilskuertilfredshed ved AaB’s kampe.  
”Som fodboldspiller i Danmark er man nødt til også at tænke på, hvad der skal ske efter fodbolden. Det kan godt være svært at pejle sig ind på, hvad man skal. Jeg har jo ikke lavet andet end at spille fodbold på fuldtid siden jeg var 20 år,” siger Kasper. For at forberede sig til studierne fulgte han nogle HF-enkeltfag på aftenskole. 
”Det gav mig blod på tanden til at starte på en videregående uddannelse her. Fodbold varer jo ikke evigt. Det giver mig ro at vide, at jeg nu er i gang,” siger Kasper Risgård og roser erhvervsakademiet for en god service. 
”På grund af travlhed har jeg haft lidt svært ved at følge med i studierne her i efteråret. Men jeg har indhentet det forsømte ved at Skype med underviseren. Uden den fleksibilitet var det nok ikke gået.” 

Kort karriere
De fleste sportsfolk har en karriere på topplan, der varer i 10-15 år. Som 35-årig stiller mange topspillere fodboldstøvlerne og skal derfor tænke på, hvad de så skal lave uden for kridtstregerne på grønsværen. 
Derfor er det ifølge direktør Rasmus N. Haagensen fra 4player glædeligt, at flere og flere atleter uddanner sig. Spillerforeningernes uddannelsesprojekt, Study4player, har de seneste syv år givet studierådgivning til og hjulpet elitesportsudøvere indenfor primært fodbold, håndbold og ishockey i gang med en uddannelse. 
”Uddannelse er kommet på dagsordenen i mange professionelle sportsklubber. De mange fleksible uddannelsesmuligheder man nu har som elitesportsudøver, har rokket godt og grundigt ved opfattelsen af, at elitesport og uddannelse ikke kan kombineres. Samtidig tror jeg også, at landets økonomiske situation, hvor jobs ikke hænger på træerne, får flere elitespillere til at tænke sig om og tage en videregående uddannelse,” siger Rasmus N. Haagensen, der selv er tidligere elitespiller i håndbold.   

Sælgerjobbet ligger lige til højrebenet 
Netop en uddannelse i handel og markedsføring med fokus på salg står højt på ønskelisten hos mange af landets elitesportsudøvere, siger Rasmus N. Haagensen.
”Der er rigtig mange sportsfolk, som gerne vil arbejde som med salg i deres karriere nummer to. Sportsfolk matcher i særlig grad det, der kræves i et job med salg. Udøverne er vant til at blive målt og vejet på deres resultater,” siger han og henviser til en undersøgelse fra 2008, hvor salg som erhvervsområde var topscorer som udøvernes foretrukne uddannelses- og karrierevalg.  

Mere info?
Læs mere om International Handel og Markedsføring, samt dine andre online uddannelsesmuligheder gennem Study4player Online Academy, HER.

Har du generelle spørgsmål omkring dine online uddannelsesmuligheder kontakt koordinator i Study4player Online Academy, Jesper Thorup, på mail jesper.thorup@spillerforeningen.dk eller telefon 61713199.